vrijdag 24 juli 2015

Tweepersoons hoogslaper in de caravan

Door gezinsuitbreiding moesten er meer slaapplaatsen komen in de Knaus. Het oorspronkelijke idee was om voorin de caravan een 'kinderruimte' te construeren. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om een tweepersoons hoogslaper (stapelbed) over de zitgroep heen te bouwen, zodat er ook jong volwassene kunnen slapen en de caravan ook functioneel blijft. De foto's geven een indruk van hoe de hoogslaper is opgebouwd. De hoogslaper kan ook ingeschoven worden tot een één-persoons hoogslaper, zodat de zitruimte onder de hoogslaper beter benut kan worden. Om het extra gewicht aan de voorzijde te compenseren, is het reservewiel verplaatst van de disselbak naar onder de caravan.

De bovenkastjes en planken aan de zijkant zijn verwijderd om ruimte te creëren.

Alle luikjes zijn weggehaald

Ook aan de andere kant zijn de planken weggehaald om in te korten.

Doordat er verroeste schroeven waren, en veel gebruik gemaakt is van nietjes, is letterlijk (en niet voor het eerst) de zaag erin gezet.

De bovenkastjes zijn verwijderd: ruimte!

Eerst zijn de zijkanten afgewerkt, met ingekorte planken. 


Het frame is opgebouwd. De achterste steunen zijn aan de wand gemonteerd, maar steunen met name op de vloer van de caravan. De voorste steunen zijn bevestigd aan de wand van de natte cel en de hangkast.

De voorste steun is hier beter te zien. Er zijn u-profielen gebruikt voor een vlak frame

De gordijnen vallen door deze constructie ook mooi langs de hoogslaper.

Er zijn twee lattenbodems van Leen Bakker (200x90) op maat gezaagd. Door ze om en om te leggen, kan het voorste bed ingeschoven worden onder het achterste bed.

Bij Leen Bakker heb ik ook twee 60kg (schuim)matrassen meegenomen, en op maat gemaakt: van 200cm naar 190cm

Het extra stroompunt kan een nachtlampje in, en een groter lichtje zodat er bovenin ook licht gemaakt kan worden wanneer het donker is. Het dakluikje is er al eerder ingezet.


Met twee matrassen en nog een hekje ervoor is dit uiteindelijk het resultaat boven... 

.. en dit het resultaat onder. De originele verlichting met stroompunt (middenin de foto) is hier hergebruikt. Links en rechts kunnen twee kinderen slapen (bedmaat 60x140). Wanneer deze groter worden kan onderin een tweepersoons-bed gemaakt worden. Vanwege de grote oversteek van de achterste balk heb ik nog een extra steun in het midden geplaatst.


Het resultaat. Er is een gordijn geplaatst om de 'kinderruimte' af te sluiten, zodat we zelf nog achter in de caravan kunnen zitten.



Het reservewiel hangt nu onder de caravan. Hiervoor de afvoerleiding verplaatst worden, wat (als je een beetje flexibel bent) goed te doen is doordat het kunststof leiding zijn die in elkaar schuiven zonder daarbij lijm (o.i.d.) te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten