donderdag 5 maart 2015

Zelf een dakluik vervangen

Een dakluik van een caravan vervangen hoeft niet moeilijk te zijn. Wil je een dakluik vervangen die groter is, wordt het iets ingewikkelder. Voor de Knaus540 dacht ik dezelfde maat dakluiken besteld te hebben, maar dit pakte iets anders uit. De twee dakluiken die vervangen moesten worden, waren qua omvang een centimeter krapper, waardoor er een stukje uit het dak gezaagd moest worden. Het nieuwe, kleinere, dakluikje aan de voorkant, is wel nieuw geplaatst.

Om zelf een dakluik te vervangen, of om een nieuw dakluik te plaatsen, is genoeg informatie op het internet te vinden. Op de site van dewitschijndel wordt een goede omschrijving gegeven van hoe je te werk kunt gaan en wat je nodig hebt. Ook is er op youtube een video te vinden waarin getoond wordt hoe je een dakluik kunt plaatsen. Er is veel keus in soorten en maten dakluiken, en ook qua prijs zitten er grote verschillen in.

Wat minimaal nodig is om zelf een dakluik te vervangen, is het volgende:

  • Een dakluik.
  • Genoeg butyl-kit - wees hier niet zuinig mee, en controleer of rondom het dakluik voldoende kit zit voor een waterdichte afwerking. De test komt bij de eerste regenbui...
  • Passende schroeven. Deze worden vaak niet meegeleverd, maar zijn bij verschillende bouwmarkten wel te krijgen. Let wel goed op welke type schroeven nodig zijn, en welke lengte nodig is. Dit staat vermeld in het instructieboekje bij het dakluik. In sommige gevallen kun je de oude schroeven hergebruiken, wanneer je een dakluik vervangt.
  • Materiaal om te kunnen meten en af te tekenen, indien er een groter gat gezaagd moet worden of er een nieuw dakluik geplaatst wordt.
  • Meer dan genoeg metaalzaagjes (met fijne tandjes) voor een decoupeerzaag. Ga er vanuit dat de zaagjes snel afbreken.
  • Een ladder, om op het dak van de caravan te komen (op de plaatsen waar het dak gesteund wordt door de zijwanden, kun je rustig op het dak gaan zitten).
  • Een beetje lef: je zet immers een zaag in het dak van je caravan (bij het plaatsen van een nieuwe of groter dakluik).
Wanneer je niet over een binnenplaats beschikt, net zoals ik, is het ook aan te raden om de weersverwachting goed in de gaten te houden. Je zit niet te wachten op regen wanneer je net een gat in het dak hebt gezaagd. Ga vooral ook rustig te werk. Beter drie keer nameten, dan dat er een scheef gat in het dak van je caravan zit, in plaats van een vierkant (of rechthoekig) gat.

Ga je daadwerkelijk aan de slag, en het is gelukt, dan is het resultaat er ook naar:

De nieuwe dakluiken in de Knaus540 geven zoveel meer licht, dat daardoor op de foto het dak veel donkerder lijk dan deze daadwerkelijk is. Goed licht in de caravan, maakt een wereld van verschil.



 (oude dakluik boven de keuken)








(nieuwe dakluik boven de keuken, er komt nu zo veel meer licht door naar binnen, dat dit niet goed op de foto vast te leggen is)




(nieuw geplaatste dakluik voorin de caravan)





zondag 1 maart 2015

Testen en inruimen

De caravan kwam met schone remmen weer van de brug af. Er zijn verder geen gebreken geconstateerd, maar wel een aanbeveling om de banden te vervangen. Dit gaat dan ook nog in de aankomende maand gebeuren.

De caravan is helemaal schoongemaakt en de bankkussens zijn er ook in geplaatst. Daarna heb ik de gasinrichting gecontroleerd op lekdichtheid. In de disselbak bleek de gasslang nog een beetje te lekken, wat ik opgelost heb met 'gastape' (ook wel teflon-tape of 'schroefdraadtape') om de leiding te wikkelen en de gasslang opnieuw vast te draaien. Daarna was ook de gasleiding helemaal dicht. De oude Truma SL3002 met de richtverwarming heb ik een half uur laten draaien, en ook deze krijgt de caravan (in combinatie met de ringverwarming) nog goed warm. Wel heb ik boven de kachel een CO2 meter geplaatst, gezien de oude kachel. Ook het gasfornuis werkt nog goed.

Het watersysteem heb ik ook helemaal doorgespoeld met 123 Press Waterleidingreiniger, en preventief de kraan in de keuken vervangen. Deze kraam wordt namelijk het meeste gebruikt, en deze is nu ook weer schoon en nieuw. Daarna konden alle kampeerspullen weer de caravan in, en staat de caravan 'startklaar' in de stalling.

Het project is nog niet af, maar de caravan is nu (binnen één week) wel 'vakantieklaar'.