De schade: een 'geknakte' bumper en verbogen rail. Het geheel zit met anderhalve rol duct tape weer in positie. Ook het verlichtingselement was kapot getrokken, en wordt ook met duct tape op z'n plek gehouden. De spanband zorgt ervoor dat de bumper en al het andere wat vast getaped zit gefixeerd blijft, zodat bij windstoten, hobbels, etc. alles blijft zitten. Er moest namelijk 1400km (vanaf de Adriatische kust) mee naar huis gereden worden.
Voordat ik met de reparatie begonnen ben, heb ik eerst foto's gemaakt van de wijze waarop de bedrading vast zit. Dit om eventueel later dit nog eens op te kunnen zoeken. Hierboven de linker kant van de bumper waar het verlichtingselement aangesloten zit.
Hierboven een foto van de rechter kant. De kleuren van de draden en de functie hiervan kan via google eenvoudig worden gevonden, voor alle soorten stekkers (Multicon (13 polig), Jeager (13 polig), 7-polig)
De bumper was afgeschreven. Deze is als eerste 'gedemonteerd' (lees: hardhandig verwijderd). De caravan is op een oprit gezet met de achterkant naar een afdakje, zodat de beschadigde kant enigszins beschut staat. Door een groot stuk plastic folie onder de ramen te klemmen en hiermee de achterkant te bedekken (let ook op de tape om de randen af te plakken), is de achterkant beschut tegen water van boven zodat alle benodigde reparatie-materialen verzameld konden worden.
Bij een caravan-zaak lag nog een restje van een meter van dezelfde type tentrail. Boven het beschadigde gedeelte heb ik de rail afgezaagd. Alle oude, verroeste schroeven waren kapot getrokken. Deze heb ik met een tang weggehaald, en met nieuwe, rvs-schroeven (met torx-kop - werkt het fijnst) de nieuwe rail vastgezet. Ook een stukje bestaande rail is hier opnieuw mee vastgezet. Door met een metaalboor de plaatsen waar de schroeven doorheen gaan voor te boren, en met een iets groter boor in te frezen, vallen de koppen van de schroeven mooi weg in de rail.
De bestaande rubberen afdekking achter de rail kon hergebruikt worden. Hierachter zit een behoorlijke laag butylkit om het geheel weer waterdicht te maken. Zoals op de foto's te zien is, heb ik iets teveel kit gebruikt (beter te veel, dan te weinig).
De witte bies in de rail kon eenvoudig weer in de rail geplaatst worden door deze met warm zeepsop-water schoon en flexibel te maken. Met behulp van een platte schroevendraaier is deze dan weer in de rail te drukken.
Aan beide zeiden van de onderkant zat een gat, waar de bekabeling van de breedtelichten doorheen ging. De nieuwe verlichting wordt via de binnenkant van de caravan geleidt, waardoor deze gaten dicht moesten. M8 bouten, met carrosserie ringen, door de wand heen, en ook hier een flinke lading butylkit maken deze gaten ook weer waterdicht. Ook ontdekte ik nog een viertal kleine schroefgaten, die met passende schroeven (en ook weer butylkit) zijn gedicht.
Na deze reparatie is de caravan weer volledig waterdicht.
De volgende stap was om de bekabeling aan de achterzijde opnieuw te leggen, voor de nieuwe verlichtingsunits. Deze nieuwe units komen hoger dan de oude verlichting, wat maakt dat een deel van de bestaande bekabeling verlengd moest worden. Ook is aan de achterzijde een gat in de bodem geboord, waardoor de kabel in de achterbank de caravan binnen komt. In een grootte lasdoos zijn alle kabels bij elkaar gebonden met connectoren en kroonsteentjes.
Als eerste heb ik de kentekenplaat met verlichting geplaatst. Van hieruit ontstond een basis om ook de resterende verlichting te plaatsen. De bouten om de kentekenplaat en verlichting op zijn plek te houden gaan dwars door de wand. Uiteraard heb ik hier ook weer butylkit gebruikt om het geheel waterdicht te houden. De koppen van de bouten komen uiteindelijk achter een houten plaat waar een bankkussen tegenaan staat, waardoor er aan de binnenkant van de caravan niets te zien zal zijn van de bouten.
Een bijkomend voordeel: door de nieuwe verlichtingselementen over de bestaande deuken te plaatsen, zijn deze ook direct weggewerkt. De gaten zijn voorgeboord om het verlichtingselementen op zijn plek te houden en de bekabeling door de wand te leiden. Op de foto is het onderste gat voor de bekabeling. Deze is later nog verder uitgeboord zodat de kabels ook daadwerkelijk erdoor konden.
Door de kabels alvast door de gaten te leiden, kon aan de binnenkant ook het geheel aan elkaar gezet worden. Zo zijn de kabels mooi op lengte, zodat deze niet gaan 'zweven' in de caravan.
De bekabeling voor de kentekenverlichting moest verlengd worden, waardoor er een extra lasdoosje nodig was. De elektrabuizen moeten de bekabeling beschermen tegen lading e.d. wat in de bankkast zit.
Na de verlichting geplaatst te hebben (ook weer met butylkit aan de achterkant) en bekabeling aangesloten te hebben, is de verlichting getest. Helaas brandden er twee lampjes niet... wat uiteindelijk bleek te komen door kapotte lampjes (overgezet vanuit de oude verlichting). Alle bekabeling is nogmaals langsgelopen, en alle verlichting werkt na het plaatsen van nieuwe lampjes. Ook aan de binnenkant konden de bekabeling en lasdozen dichtgemaakt worden.
Ook de driehoeksreflectoren zijn geplaatst, waardoor de caravan weer aan alle richtlijnen en eisen voldoet. Ook het mist-achterlicht is nu aangesloten, wat op de oude bumper niet het geval bleek te zijn. Het enige wat ontbreekt is een achteruitrij-lamp, maar deze hoeft volgens de regelgeving niet op deze caravan te zitten. (http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2016-03-02, artikel 5.12). Het voornemen was wel om deze ook te plaatsen, maar dan zou er volledige nieuwe bekabeling aangelegd moeten worden vanwege het ontbreken van dit kabeltje. De afweging is nu gemaakt om dit prijstechnisch en qua hoeveelheid werk nu niet te doen. Het voornemen om dit erop te plaatsen is er nog steeds, maar zal later gebeuren, wanneer ik ook de 12 volt inrichting aan de binnenkant opnieuw ga aanleggen.
Tot slot ben ik nog met transparante 'bouw/buiten-kit' kiertjes en randjes bij langs gegaan, om er zeker van te zijn dat het geheel helemaal waterdicht is. Enkele regenbuitjes tijdens de reparatie hebben al uitgewezen dat er geen water binnen komt in de caravan.
Al met al heeft de reparatie +/- een week (vakantie-dagen) gekost. Er is niet 'dag-en-nacht' aan gewerkt, maar met name in de middagen en avonduren, en ook niet elke dag. Het resultaat is weer een nette caravan: volledig bruikbare tentrail, nette zijkant en een make-over van de achterkant. Helemaal klaar is het nog niet: de achterste, onderste plaat kan nog een nieuw laklaagje gebruiken. Dit is echter werk voor een ander moment.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten